Site pictogram Pablovandermeer Webdesign

Dit zijn de verschillende manieren om je nieuwe bedrijfspand te financieren

Is jouw bedrijf het huidige bedrijfspand ontgroeid? Dan kun je ervoor kiezen om uit te breiden. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Om verdere groei van jouw bedrijf niet in de weg te staan, kun je het beste een nieuw bedrijfspand kopen. Nadeel hiervan is dat dit behoorlijk wat kosten met zich meebrengt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een nieuw bedrijfspand te financieren. Om jou hier wat meer inzicht te geven, zetten we hieronder een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Eigen geld

Wanneer je een nieuw bedrijfspand wilt kopen, kijk je eerst of dit met eigen geld kan. Logisch, want dit is vaak de goedkoopste manier om een bedrijfspand te kopen. Je krijgt namelijk niet te maken met rente, want je gebruikt geen geld van een andere partij. Omdat een bedrijfspand niet bepaald goedkoop is, moet je wel over behoorlijk wat eigen vermogen beschikken. Als er in jouw bedrijf niet voldoende geld zit, kun je overwegen om privégeld bij te leggen. Zodoende is het misschien toch mogelijk om de aankoop van een nieuw bedrijfspand te financieren.

Zakelijke hypotheek

Ontbreekt het je aan de financiële middelen? Dan schuif je de aankoop van je nieuwe bedrijfspand mogelijk enige tijd voor je uit. Zonde, want dit hoeft niet. Je kunt namelijk een zakelijke hypotheek afsluiten. Zo’n hypotheek is bedoeld om de aankoop van een bedrijfspand mogelijk te maken. Denk overigens niet dat je er het hele aankoopbedrag mee kunt financieren, want dit is vaak niet het geval. Bij veel geldverstrekkers kun je voor maximaal 65 procent van het aankoopbedrag een zakelijke hypotheek aanvragen. Het overige deel dien je te financieren met behulp van eigen geld.

Zakelijke lening

Je kunt een bedrijfspand financieren met behulp van een bedrijfshypotheek, maar je kunt er ook een zakelijke lening voor gebruiken. Deze financieringsvorm is namelijk bedoeld voor langlopende investeringen in jouw bedrijf. De aankoop van je nieuwe bedrijfspand kunnen we hier prima onder scharen. Net als bij zakelijke hypotheek stort een geldverstrekker bij een zakelijke lening ook het hele bedrag in één keer op jouw rekening. Hierdoor kun je het geld direct gebruiken om een nieuw pand te kopen. Je moet het geld overigens wel sneller terugbetalen als je voor een zakelijke lening kiest. De maximale looptijd van een zakelijke lening is namelijk 5 jaar, terwijl de looptijd van een zakelijke hypotheek 10 jaar is.

Zakelijk krediet

Naast een zakelijke hypotheek en een zakelijke lening kun je als ondernemer ook zakelijk krediet aanvragen. Toch is snel zakelijk krediet niet geschikt om een bedrijfspand te financieren. Waarom niet? Omdat deze financieringsvorm vooral bedoeld is om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Een geldverstrekker stort het geld bovendien niet op jouw rekening, maar zet het klaar op een speciale rekening. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dit doet. Zoek je een financieringsvorm om de aankoop van een bedrijfspand te financieren? Dan kun je beter voor een zakelijke hypotheek of zakelijke lening kiezen.

Mobiele versie afsluiten